Ki is az a Szász Károly? Szász Károly iparművész, aki gyönyörű ékszereket készít.

Legújabb ékszerkollekciója az ólomüvegbe zárt légiességet és a megcsiszolt fényt testesíti meg. Az új ékszerkollekció "A megcsiszolt fény" bemutatóját május 25-én tartották. Az ékszerek nemesített (azaz ródiumozott, aranyozott vagy ezüstözött) bronz foglalatot kaptak és a foglalat díszítése Szász Károly szignója. Ezekbe a foglalatokba kerülnek a porcelánok és a templomok renoválásából (Mátyás-templom; Rózsák tere templom; Városmajori templom) és Róth Miksa üvegművész munkáiból megmentett, több mint 100 éves színes ólomüvegekből készült ékszerek is. Az üvegékszerek rétegei között egy buborék és egy drágakő úszkál. A buborék és a drágakő dinamikusan követi viselőjének mozgását. Az ékszer ezáltal viselőjét is különlegessé teszi.

szaszkaroly06.jpg

szaszkaroly05.jpg

szaszkaroly03.jpg

szaszkaroly02.jpg

Szólj hozzá!

Az idén tavasszal és nyáron divatba jöttek a színes virágos farmerhatású nadrágok. Szinte majdnem minden színbe kaphatóak (pl.: rózsaszín; kék; zöld; sárga). Én most hétvégén kaptam a páromtól egy ilyen nadrágot rózsaszínbe. Azt mondta mikor megláttam az üzletben a nadrágot, még a lélegzetem is elállt, hát igen "szerelem volt első látásra". 1-1246_BUTIK_lel.jpg

Szólj hozzá!

Kalocsai minták!

2013.06.17. 09:23

szerző: sz.ági1985

Manapság egyre népszerűbbek a népművészeti motívumok. A legnépszerűbb ezek közül a kalocsai motívum. Ma már majdnem minden ruhadarabon (sőt nem csak azon) megtaláljuk ezt az igen szép és ízléses motívumot (pólón; nadrágon; fürdőruhán; köntösön; táskán;  ékszeren; cipőn; körmön; kerékpáron; tortán). Nem tudom ki hogy van vele, de nekem nagyon tetszik hogy ezt a motívumot bele vitték az emberek hétköznapi életébe. Sőt már a Holiwoody világsztárok körében is elterjedt a kalocsai minta használata (pl. Emma Watson; Nicole Kidmann). De már a Forma 1-es autóvezetők is viseltek kalocsai mintás overállt, amit Kalmár István tervezet. (Talán ettől kezdve mondhatjuk, hogy a kalocsai minta szó szerint elkezdett virágozni.)   Bár még nincs olyan ruhadarabom ami kalocsai mintás lenne, de nagyon szeretnék egyet. Most pedig írok egy kicsit magáról a kalocsai motívumról, azaz a kalocsai hímzésről.

A kalocsai hímzés elnevezés alapvetően lapos öltéssel és száröltéssel Kalocsa városában és környékén készült virághímes munkát jelent. A kalocsai szállások női lakossága bérmunkában varrta a hímzéseket már a 19. század végén. A hímzéseket a környező vidék városai és a nagyobb települések úri és polgári családjai számára készítették. Kezdetben úgynevezett "kalocsai ütőfával" nyomták elő a motívumok körvonalait a vászonra. Később megnyílt (1860körül) a kalocsai elő nyomda. Kezdetben még vászonra hímeznek, majd az iparosodás után már gyolcsra és pamutra. 1912-től már színtartó fonalat használnak a hímzésekhez (mivel megnyílt a nagyatádi fonalgyár). A 20.században a varrógép elterjedésével sajátos iparág alakult ki ezen a vidéken: a kalocsai gépi hímzés, más néven "riseliős hímzés".  Ez a hímzés fajta csipkeszerűen áttört felületet ad.


Az ó kalocsai hímzések egyszínűek voltak. Eleinte csak tiszta fehér hímzőfonalat használtak az ágynemű, asztalterítő; párnavég és a zsebkendő díszítésére.  Később már a női felsőruházatok nagy részét is hímezték: pl.: blúzok ingvállait és nyakrészét;  kötényeket; kendőket; mellényeket. A férfiak ruházatán a kézelőjére; a nyakrészre és az ujjakra került hímzés. Ezekre a holmikra hímeztek kék-vörös és fekete pamutfonallal is. A huszadik század első harmadától kezdve vált igen színessé a kalocsai hímzés. A legismertebb helyi elnevezésű színek: bársony kék, borszín, fecskenyak vörös, gálic kék, irigy sárga, lángszín, libazöld, tulipiros, vadgalamb kék. A kalocsai színes hímzésben jelenleg használatos a hat főszín két árnyalatban, amelyeket így célszerű párosítani: a bordót a pirossal; a rózsaszínt saját sötétebb árnyalatával; a narancssárgát a citromsárgával; a kéket saját sötétebb árnyalatával; a lilát saját sötétebb árnyalatával és a zöldet saját sötétebb árnyalatával. A viselt darabok hímzéseinek színezését meghatározta viselőjük életkora. A legdíszesebb, legélénkebb színezésű az új menyecske ruhája volt. Az idősebb asszonyok öltözete kevésbé volt díszes, a színek sötétültek.

A ma ismert öltési technikák a kalocsai hímzésnél: angol madeira; bekötés vagy pókozás; borsólyuk; gépöltés vagy tűzőöltés; huroköltés szélre illetve felületkitöltésre; lapos öltés; lyukhímzés; riseliő vagy lábazás; slingelés; száröltés.

A minták, motívumok a házakon alkalmazott falfestés mintáit követték a hímzéseken is. Igen elterjedtek a virágmotívumok, amelyek a mezőkön és kertekben megtalálható virágokat tartalmazzák: árvácska; csillagvirág; fukszia; gyöngyviág;harangvirág; ibolya; liliom;margaréta; nefelejcs; orgona; pillevirág; pipacs; rózsa; rózsabimbó; szegfű;tulipán; ( búzakalász; harcsás; ; kalocsai piros paprika; különböző bogyók; rozmaring;szederindás; szilvamagos; szíves; szőlőfejes). A virágokat sávosan, koszorúformában, csokrosan helyezték el a kivarrandó munkadarabon, illetve teljes felületeket is kitöltöttek velük (pl.: kalocsai kötény; mellény).

001_kalocsai_minta.jpg

00_kalocsai-torta.jpg

621891_420766531292682_656058214_o.jpg

8714_4163035773258_872153578_n.jpg

converse.jpgimages.jpg

ktáska.jpgkalocsai_minta.png

smallcow_product_31455_130209190138_1.jpg

Szólj hozzá!

Köszöntő!

2013.06.16. 08:17

szerző: sz.ági1985

Sziasztok!

Örülök, hogy benéztél az új blogomra, na nem mintha eddig annyi blogot írtam volna eddig. Igazság szerint ez az első ilyen próbálkozásom, de a gondolat azért már régóta ott motoszkált a fejembe. Próba szerencse! Majd meglátjuk mennyien olvassák.

A blog divatról és művészetről fog szólni. Minden ami divat és minden ami művészet és persze ennek a kettőnek az ötvözete. A divat azért áll közel hozzám, mert hát ugye nőből vagyok és a nőket ez általában érdekli, azért lehet hogy vannak kivételek (pl: Az ördög Pradát visel című filmben a lányt ugye először nem érdekli a divat, ódivatúan öltözködik, majd igazi "divatdiktátor" lesz belőle, na persze a szó jó értelmében. Pont tegnap este láttam ismételten a tv-ben a filmet. Nem tudja esetleg valaki, hogy könyvben is megjelent-e?) A művészet pedig azért áll közel hozzám, mert ezt tanulom főiskolán (művészettörténet szakra járok), de már kicsi koromban is érdekelt. Próbálok majd olyan témákról írni amik épp aktuálisak. Már tudom is mi lesz az első témám, de ezt még nem árulhatom el, legyen ez meglepi.

Bevezetőnek ennyit szeretem volna csak írni! A többi legyen meglepetés!

További szép napsütéses vasárnapot kívánok mindenkinek!

Ági

Szólj hozzá!

süti beállítások módosítása