FASHION&ART

Friss topikok

Címkék

A levendula!

2014.06.19. 09:25

szerző: sz.ági1985

Ma az egyik kedvenc növényemről a levenduláról fogok írni. Imádom:-)

A levendula szó a latin lavare (mosni) vagy a livere (kékes színű) szóból ered.

A levendula az árvácskafélék családjába tartozik. Összesen 39 fajtáját ismerjük. Európába a rómaiak hozták be.  Felhasználási módjai: dísznövény, fűszer és illóolaj. Egyik legismertebb fajtája a közönséges levendula. Magyarországon először az 1920-as évek közepén Bittera Gyula (gyógynövényszakértő) telepítette az első levendula ültetvényt, amit Franciaországból hozott. Addig csak a középkori kolostorkertekből ismerték. Nálunk már télálló növény, de eredetileg a mediterrán flórához tartozik.

 Illóolaját a leveleken található finom kis szőrökből nyerik ki. Ennek fertőtlenítő és gyulladáscsökkentő hatása van. Amit először az I. Világháborúban használták a kórházakban. A közönséges levendula illóolaj édeskés illatú, ami kenőcsök, krémek és parfümök alkotórésze. Az aromaterápiában is használják (feszültségoldó,idegerősítő, nyugtató hatású; enyhíti a fejfájást és a depresszív kedélyállapotot). Meghűléskor inhalálással tisztítja a légutakat (asztmások így ne használják). Nyugtatja a pattanásos, gyulladt bőrt. Ezenkívül még jót tesz az ekcémás, pikkelysömörös bőrnek, de a napozás utáni esetlegesen leéget bőrt is nyugtatja. A zsíros és korpás hajra is kiváló hatással van. A szív és érrendszeri panaszokra is jó hatással van (például: alacsony vérnyomás).  Az illóolaj használata nem ajánlott terhes és szoptató nőknek, mert hatásai még nem teljesen ismertek. Használatára a serdülőkor előtti és serdülő fiúknál is figyelni kell mert esetlegesen mellnagyobbodást okozhat. Esetleges bőrirritáció is felléphet.

A levendula különböző fűszerekben is megtalálható, mint például a provance fűszerkeverékben.

Virágainak színe kék vagy lila, de a vadon élő fajoknál előfordul feketés lila és a sárga színű is. A virágok nektárjából jó minőségű méz készíthető. Virágjait kandírozni is lehet. A levendulavirágokkal töltött kis párnácskák segítik az alvást és az ellazulást. Ezeket ha ruhák közé tesszük, akkor elűzhetjük a molyokat a ruhásszekrényből.

Legjobban a száraz, napsütötte, jó vízelvezetésű, homokos vagy kavicsos talajon fejlődnek. Évelő növény.  A levendulát legjobban magról lehet szaporítani, amit ősszel kell elültetni, tavasszal pedig palántázni, majd pedig  véglegesen kiültetni. Ezek a folyamatok eltarthatnak egy-két évig. De végül egyetlen levendulamagból egy egész bokor fejlődik ki (több éven keresztül). Ezek a levendulabokrok akár 20-25évig is elélhetnek.  Nem csak magról lehet szaporítani, hanem például tőosztással is. A szabadgyökerű levendulapalánta kora tavasszal vagy késő ősszel ültethető, míg a konténeres levendulapalánta fagymentes időben bármikor.

Levendula-csokor.jpg

Levendulás szép napot:-)

Ági

 

 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://fashion-art.blog.hu/api/trackback/id/tr606376597

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása