Mi is az a világörökség?

2014.06.24. 14:16

szerző: sz.ági1985

Sziasztok!

Ma arról fogok írni, hogyan is jött létre a Világörökség azaz az UNESCO.

1972. november 16-án született meg az UNESCO Világörökség Egyezménye. Elfogadásának előzményei azonban jóval korábbra nyúlnak vissza. Már az I. világháború után felmerült egy nemzetközi mozgalom alapításának gondolata az Európán kívül fekvő kulturális és természeti javak védelmére, a nemzetek közösségében azonban csak az asszuáni-gát építése kapcsán tudatosodott igazán ennek fontossága.

Az egyiptomi kormány az ötvenes években döntött egy víztározó létesítéséről Asszuánnál, a Nílus alsó folyásánál. A hatalmas építkezés terve a politikai fejlemények miatt (Egyiptom eltávolodása a Nyugattól) az ország számára a nemzet nagyságának és identitásának szimbólumává is vált- így az Abu Simbeli templomoknak, a még nagyrészt feltáratlan, több évezredes egyiptomi-núbiai kultúra kiemelkedő műemlékeinek elárasztása sokadrangú kérdésé vált. Megmentésükre 1959-ben az UNESCO  nemzetközi kampányt indított.

Abu Simbel és Philae templomait újra felépítették. Ez közel 80 millió dollárba került, amit körülbelül 50 állam teremtett elő. Ez meg mutatta az összefogás fontosságát, vagyis azt hogy a kiemelkedő értékkel bíró kulturális javak megőrzésének felelőssége a nemzetek közösségének együttes feladata. Rávilágított arra is, hogy vannak olyan műemlékek, amelyek az egész világ, az egész emberiség számára rendkívül fontosak és amelyek sorsa nem függhet egyes államok kormányzatának döntéseitől. Ezért szükségessé vált egy államok felett álló jogi eszköz megalkotása, amelynek segítségével az államok beavatkozása nélkül lehet biztosítani a hasonló értékek védelmét.

Mindezek után dolgozta ki az UNESCO az ICOMOS-szal (Műemlékek és Történeti Egyesületek Nemzetközi Tanácsa) együttműködve az egyezményt a kulturális örökség védelmére. 1965-ben egy washingtoni konferencián született meg a gondolat, hogy az egyezményt kiterjesszék a természeti örökségekre is. A konferenciát "World Herritage Turst" címmel rendezték meg - ekkor született meg a "World Herritag" azaz a világörökség fogalma is. Ezután 1968-ban az IUCN (Nemzetközi Természetvédelmi Unió) is megfogalmazta a javaslatait a természetvédelmi értékek védelmére.

A közös indítványt az Egyesült Nemzetek 1972-es stockholmi konferenciáján terjesztették elő. A résztvevő államok egyhangúlag döntettek a szövegjavaslatról, amelyet az UNESCO  Közgyűlése "Egyezmény a világ kulturális és természeti örökségének védelméről" címen még ugyanabban az évben elfogadott. Majd 1978-ban már felvették az első helyszíneket a Világörökségi Listára.

1972 óta a Világörökség Egyezményhez már körülbelül 187 (2010-es adat) állam csatlakozott. Hazánk ehhez az egyezményhez 1985-ben csatlakozott.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://fashion-art.blog.hu/api/trackback/id/tr766406649

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása