Mozogjunk mindennap!

2014.06.19. 09:25

szerző: sz.ági1985

Bár ez a blog alapjában véve a divatról és a művészetről szól, én most ettől egy kicsit eltérek és a testmozgásról írok. Az ember télen hajlamos a testmozgást elhanyagolni. (Tisztelet a kivételnek!)  Ennek oka lehet a borús, hideg időjárás, ami lehangoltságot és  téli depressziót is okozhat. Ezek elkerülése érdekében is fontos a testmozgás. Amennyiben nem tudunk mindennap mozogni, akkor is legalább hetente egyszer-kétszer tegyük ezt meg. Ez nem csak a lelkünknek, hanem a fizikai állóképességünknek is jót tesz. Ilyenkor télen inkább a benti mozgást részesítjük előnyben a szabadtérivel szemben. (Persze vannak olyanok, akik ilyenkor is kint mozognak. Mondjuk az idei tél nem  annyira vészes, hogy ne mehetnénk ki a szabadba mozogni.) Benti mozgás estén a következő lehetőségek közül választhatunk: mehetünk edzőterembe vagy fitnesz központba, ha nem akarunk egyedül mozogni, de aki ezt nem annyira szereti az az otthoni mozgást is választhatja. Otthoni mozgás estén mozoghatunk valamilyen fitnesz videóra, de ha van otthon fitneszgép az még jobb (például: szobabicikli).

u.i: Mostanában én is elkezdtem Béres Alexandra videóira tornázni. Szerintem ő a legjobb ebben.

Tehát mozgásra fel!

Ági

 

 

Szólj hozzá!

A levendula!

2014.06.19. 09:25

szerző: sz.ági1985

Ma az egyik kedvenc növényemről a levenduláról fogok írni. Imádom:-)

A levendula szó a latin lavare (mosni) vagy a livere (kékes színű) szóból ered.

A levendula az árvácskafélék családjába tartozik. Összesen 39 fajtáját ismerjük. Európába a rómaiak hozták be.  Felhasználási módjai: dísznövény, fűszer és illóolaj. Egyik legismertebb fajtája a közönséges levendula. Magyarországon először az 1920-as évek közepén Bittera Gyula (gyógynövényszakértő) telepítette az első levendula ültetvényt, amit Franciaországból hozott. Addig csak a középkori kolostorkertekből ismerték. Nálunk már télálló növény, de eredetileg a mediterrán flórához tartozik.

 Illóolaját a leveleken található finom kis szőrökből nyerik ki. Ennek fertőtlenítő és gyulladáscsökkentő hatása van. Amit először az I. Világháborúban használták a kórházakban. A közönséges levendula illóolaj édeskés illatú, ami kenőcsök, krémek és parfümök alkotórésze. Az aromaterápiában is használják (feszültségoldó,idegerősítő, nyugtató hatású; enyhíti a fejfájást és a depresszív kedélyállapotot). Meghűléskor inhalálással tisztítja a légutakat (asztmások így ne használják). Nyugtatja a pattanásos, gyulladt bőrt. Ezenkívül még jót tesz az ekcémás, pikkelysömörös bőrnek, de a napozás utáni esetlegesen leéget bőrt is nyugtatja. A zsíros és korpás hajra is kiváló hatással van. A szív és érrendszeri panaszokra is jó hatással van (például: alacsony vérnyomás).  Az illóolaj használata nem ajánlott terhes és szoptató nőknek, mert hatásai még nem teljesen ismertek. Használatára a serdülőkor előtti és serdülő fiúknál is figyelni kell mert esetlegesen mellnagyobbodást okozhat. Esetleges bőrirritáció is felléphet.

A levendula különböző fűszerekben is megtalálható, mint például a provance fűszerkeverékben.

Virágainak színe kék vagy lila, de a vadon élő fajoknál előfordul feketés lila és a sárga színű is. A virágok nektárjából jó minőségű méz készíthető. Virágjait kandírozni is lehet. A levendulavirágokkal töltött kis párnácskák segítik az alvást és az ellazulást. Ezeket ha ruhák közé tesszük, akkor elűzhetjük a molyokat a ruhásszekrényből.

Legjobban a száraz, napsütötte, jó vízelvezetésű, homokos vagy kavicsos talajon fejlődnek. Évelő növény.  A levendulát legjobban magról lehet szaporítani, amit ősszel kell elültetni, tavasszal pedig palántázni, majd pedig  véglegesen kiültetni. Ezek a folyamatok eltarthatnak egy-két évig. De végül egyetlen levendulamagból egy egész bokor fejlődik ki (több éven keresztül). Ezek a levendulabokrok akár 20-25évig is elélhetnek.  Nem csak magról lehet szaporítani, hanem például tőosztással is. A szabadgyökerű levendulapalánta kora tavasszal vagy késő ősszel ültethető, míg a konténeres levendulapalánta fagymentes időben bármikor.

Levendula-csokor.jpg

Levendulás szép napot:-)

Ági

 

 

 

Szólj hozzá!

süti beállítások módosítása